Miljoner plastpellets kan ha nått svenska kusten

Pellets från Stenungeåns mynning i Askeröfjorden. Foto: Martin Hasselöv.
ANNONS

Ni som brukar fiska vid västkusten har kanske upptäckt vita korn som ligger utspridda längs stranden? Anledningen är isåfall att det skett ett enormt utsläpp av pellets till havs som även kan ha nått den svenska kusten.

– Jag är helt chockad.

Det säger Maren Esmark, som är generalsekreterare i norska Naturvärnförbundet till NRK. Nu har både hon och alla andra som undrat var plasten längs kusterna kommer ifrån fått svar. Tidigare i veckan skickade det norska företaget SEA-Cargo AS ut ett pressmeddelande om att det skett utsläpp av plastpellets den 23 februari utanför Skagerrak. Enligt företaget så rör det sig om en trasig container.

Det är detta utsläpp som nu har nått Oslofjorden, och kanske även delar av den svenska västkusten. Man antar att det läckt ut mellan 10–13 ton, och isåfall handlar det om hundratals miljoner pellets.

Maren Esmark befarar att plastbitarna kommer att bli liggandes kvar i flera generationer framåt, och efterlyser åtgärder för att det inte ska kunna upprepas.

Via den här länken kan ni se en illustration om hur plasten kan ha spridit sig runt Skagerrak, och enligt den skulle alltså även Sverige vara drabbat.

Läs mer om Norge:

Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren

Publicerad: 06 May 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS