Miljövänliga fiskeflugan: Nattslända av näver

Näverslöjden har letat sig in i flugfisket. Foto: Privat

Såklart måste vi uppmuntra till miljövänliga innovationer inom sportfisket. Flugbindaren Patrik Lindblad från Kovland presenterar nu en fiskefluga i näver.

Uppfinningsrikedomen bland svenska flugbindare verkar inte ha någon bortre gräns, och särskild uppmärksamhet brukar de riktigt naturtrogna flugorna få. Patrik Lindblads senaste kreation är måhända inte någon exakt kopia av en levande nattslända, men mer naturligt än så här kan det knappast bli.

Vad var tanken med denna, undrar vi förstås?
– Jag är väl en lite överkreativ kille som utmanar mig själv och gör lite galet. Men jag lovar att den ska testas, säger Patrik.

Att snickra och tälja med näver som material är på intet sätt nytt, men frågan är om så små detaljer som insektsvingar och känselspröt verkligen håller för praktiskt flugfiske?
–  Man får känna på näverbitarna att de är flexibla, alltså lite sega. Lite flexande lim kan vara klokt. Men för mig räcker det att den fångar EN fisk, hur många av alla bundna flugor gör det?
Så snart säsongen anländer så ska Patrik ut och testa skapelsen i något av sina favoritvatten. Vi undrar förstås också om flugan hunnit döpas till något namn ännu?
– Näver say näver!

Publicerad: 30 January 2021
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Scierra Big Fly 4-delat flugspö 9' #9
Rek. 2799 kr 1450 kr
Scierra Nordura vadare med neoprenfot grå/svart
Rek. 3629 kr Fr. 2199 kr Du sparar:
Scierra Nordura vadarkängor med filtsula svart/grå
Rek. Ordinarie pris 2029 kr Fr. 599 kr Du sparar:
Stroft GTM nylonlina/tafsmaterial ljusgrå
Rek. Ordinarie pris 59 kr Fr. 30 kr Du sparar: 114 kr