Missbildade abborrar vid gruva väcker oro och frågor

Abborrar växer sämre i bruna och varma vatten, visar studier från SLU. Bild: Freewater Pictures
ANNONS

Abborrar har nu hamnat i fokus inom den svenska gruvnäringen. Dessvärre handlar det inte om goda nyheter. Det har nämligen påträffats missbildade fiskar i Rakkurisjöarna sydväst om Kiruna.

Det är gruvbolaget LKAB som har upptäckt missbildade abborrar i ett vattensystem som tar emot vatten från verksamheten, rapporterar Norrbottens Media.

– Vi har aldrig sett något liknande tidigare. Vi har upprättat en handlingsplan och går nu vidare med undersökningar som ska visa om det är vi som är orsaken eller om det finns naturliga förklaringar, säger informationschef Anders Lindberg till Norrbottens Media.

Även myndigheternas företrädare ställer sig frågande till missbildningarna i Rakkurisjöarna, som rinner ut i Kalix älv. Det var mellan 1-2 procent av de undersökta abborrarna som hade missbildade underkäkar, gällock och ryggrader.

– Det är första gången jag stöter på det. Man kan fråga sig vad som är orsaken, om systemet fått ökad belastning, om orsaken är många ämnen i kombination eller om det finns någon annan förklaring, säger länsstyrelsens biolog Sara Elfvendahl till Norrbottens Media.

Läs om gruvplanerna vid Storsjön i Jämtland:

Stor oro kring Storsjön – gruva planeras nära vattnet

Publicerad: 14 February 2019
Av: Anders Lundin
ANNONS