Moderaterna om ”århundradets framgång för fisken”

– Nu sätter Europaparlamentet press på medlemsstaterna eftersom de inser att det måste till en rejäl kursändring om vi vill ha både fisk och fiskare i framtiden, säger Christofer Fjellner. (Foto: Peter Knutson)

Förra veckan röstade Europaparlamentet med bred majoritet för en ny inriktning på den gemensamma fiskepolitiken. Christofer Fjellner är moderat europaparlamentariker och en av dem som har arbetat hårt för att få igenom förändringarna.
– Det är riktigt bra att så många röstade för att skrota den nuvarande fiskepolitiken. Stödet för den nya reformen blev oväntat stort. EU:s fiskepolitik har varit en ekonomisk och ekologisk katastrof, rent av värre än jordbrukspolitiken, säger han.
Den nya fiskepolitiken innehåller bland annat ett förbud att slänga tillbaka död fisk i havet och krav på att fiskekvoterna ska följa vetenskapliga rekommendationer. Dessutom införs fiskeskyddszoner och förbättrade fiskemetoder genom andra, mer selektiva fångstredskap.
– Nu blir det omöjligt för länder som Spanien och Frankrike att fortsätta försvara sina fiskeflottors dammsugning av haven och det blir ett slut på utkasten av miljontals ton död fisk. Det kommer innebära stora förbättringar av haven, säger Christofer Fjellner.
Trots alla goda argument för den nya inriktningen av fiskepolitiken har många medlemsländer motsatt sig en förändring, och det har länge varit osäkert om reformen skulle röstas igenom.
Läs fler notiser i ämnet.