Mörkar dålig kraftverk-affär för ägare?

Tub vid nedre Bergfors kraftverk är ur drift och bidrar bara till miljöskada – köpt av Orsa Besparingsskog. (Foto: Göran Johansson)

Fortum sålde under 2012 ut 82 av sina småskaliga vattenkraftverk. Köparna trodde de gjorde en bra affär, men kanske blir tvingade att riva anläggningar utan tillstånd. En dålig affär tyckte Älvräddarna. ”De vet ju inte vad vi betalade”, säger köparen.
Fiskejournalen rapporterade nyligen om Orsa besparingsskog (OB) och deras köp av småskalig vattenkraft av kraftbolaget Fotum. Älvräddarena påtalade risken att OB köpt grisen i säcken och kan tvingas att riva anläggningar som saknar tillstånd, vilket ägarna uppmärksammade och sedan konfronterade sin styrelse. De hade ingen förståelse, varken över oron från ägarna eller Fiskejournalens nyhetsnotis.
– Det är märkligt att de uttalar sig så självsäkert om att köpet av vattenkraftverken är en dålig affär, de vet ju ingenting om köpeskillingen, säger Carita Bäcklund till Dt.se.
Christer Borg är ordförande i Älvräddarna och tämligen säker på att det rör sig om ett ”felköp”.
– Det är uppenbart att OB inte förstår vad de köpt. Har man då inget tillstånd så gäller utrivning eller ansökan innan sista december i år. Och det kostar multum…
Tidigare har det spekulerats i att Fortum vill bli av med sina småskaliga vattenkraftverk för att de tror att de lagändringar som diskuteras först och främst kommer att drabba dessa.
Läs tidigare notis om OB och deras köp från Fortum.
Här hittar du artikeln i Dt.se.
Morgan Fihn