Mörrumspremiär i vårsol

ANNONS

Det är inte varje år, men påfallande ofta, som våren välsignar fiskepremiären i Mörrum. Så också i år och efter ett tag fick vårsolen fart på de rätt köldstela öringarna och laxarna.
Förutsättningarna för en lyckad fiskepremiär var mycket bra – och förväntningarna rejält höga efter mycket bra provfisken och bra fiskestart längre upp i ån. Vattenföringen på knappa 30 sekundkubik var också alldeles perfekt. Allt var bra – utom nattkylan.
Öringarna var påtagligt trötta och köldstela. Dom stod i sina hålor och den som inte nådde ner och petade dem på nosen med draget eller flugan fick ingen fisk. Inte förrän uppåt förmiddagen när vårsolen värmt på ett tag och fisken började röra på sig.
Men sedan blev det ordentlig fart på fisken och när dagen var slut kunde Kronolaxfiskets personal bokföra 272 fångade fiskar, blandat lax, öring, hybrid och regnbåge. Av dessa återutsattes 166 stycken.
Dagens största fisk fångades av veteranen Olle Borgecrona, 86 år ung och den ende nu aktive sportfiskaren som varit med ända sedan den första premiären, för i år jämt 70 år sedan. Fisken han vägde in var en magnifik hybrid på hela 12,7 kilo.
Svenne Andersson

Soldis över pool 3 i Mörrum där en okänd sportfiskare drillar en motvillig laxhona. (Foto: Svenne Andersson)

Soldis över pool 3 i Mörrum där en okänd sportfiskare drillar en motvillig laxhona. (Foto: Svenne Andersson)

Publicerad: 29 March 2010
Av: Fiskejournalen
ANNONS