ANNONS

Mört, brax och krabba ok att äta

Brax till middag i kväll? Foto: Michel Roggo / Wild Wonders of Europe
ANNONS

En stor del av våra salta fiskbestånd är överutnyttjade och trenden är att det blir värre för varje år. Den breda allmänheten är sällan medveten om detta men Nyhetsmorgon i TV4 bjöd in expert från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för att klargöra vilka fiskar som vi kan äta med gott samvete.

Ska det finnas en chans att vända skutan och få friska fiskbestånd är det helt avgörande att få allmänheten med på tåget. Om våra beslutsfattare här hemma och i EU vägrar att fatta beslut som baserar sig i den faktiska verkligheten står hoppet till den lilla människan. Ändrar vi vårt beteende och bara köper fisk från hållbart fiskade bestånd kommer pendeln så småningom om att svänga.

I ljuset av det är det fantastiskt bra att de stora medierna uppmärksammar hur allvarligt läget är. Men man hade kunnat önska att representanten från SLU tog bladet från munnen och gav oss hela bilden. Att på forskares vis säga att något är komplext är ingenting annat än att lägga ut rökridåer. Bilden är inte komplicerad, den är glasklar.

I inslaget säger man bland annat att bestånden av havskräfta är i mycket gott skick. Det är förvisso sant men trålning efter havskräfta inte bara ödelägger havsbottnarna, den utarmar fiskbestånden genom att stora mängder fisk hamnar i trålen och sedan kastas död tillbaka i havet.

Fritt fram att äta är mört och brax får vi veta.

Men det är nog högst tveksamt om dessa arter kommer bli vår nya proteinkälla. Den moderna människan har kanske lite högre krav på vad maten ska smaka. Men det som är allvarligare är att man överhuvudtaget tänker att vi ska börja exploatera våra bestånd av vitfisk i insjön istället för att komma till rätta med de missförhållande som råder i havet.

För att se inslaget i TV4 klicka här

Publicerad: 1 februari 2023
Av: Anders Nicander
ANNONS