Musselprojekt med mersmak

Blåmusslorna är en hörnsten i ekosystemet i havsfjordarna. Foto: Hans Hällman

I Ljungskile på Västkusten odlas stora mängder blåmusslor för konsumtion. Musslorna är mycket viktiga för ekobalansen och de musslor som inte går att sälja används nu för att återskapa det enorma bestånd av blåmusslor som förr fanns i fjordarna vid Tjörn och Orust.

”På 1970-talet kunde man fiska torsk från badbryggan och plocka blåmusslor vid strandkanten. Vattnet var klart och sandbottnen fast under fötterna. Sedan rubbades ekosystemet och de grunda vikarna i Bohuslän förändrades i grunden. Nu ska odlade blåmusslor och planterat ålgräs hjälpa till att återställa balansen.”

Så presenterar Vetenskapsradion i P1 det senaste i raden av projekt som projektet 8+fjordar jobbar med för att återskapa livet i de unika fjordarna på Västkusten.

När musslorna som odlas vid Ljungskile blir 3-4 år får de påväxt av bland annat havstulpaner. De blir då för fula för att servera på restaurang eller sälja i fiskdisken. Dessa musslor skänks till 8+fjordar som planterar ut musslorna för att återskapa förlorade musselbankar.

Musslorna hämtar sin föda genom att filtrera havsvattnet. På det sättet bildar de naturliga reningsverk.

Man tror att längre och hetare värmeböljor och en explosionsartad ökning av tångkrabbor, som äter små blåmusslor, är några av orsakerna till att musslorna minskat så drastiskt. Tångkrabbornas fiende nummer ett, torsken, är numera i princip försvunnen från fjordarna vilket i sig gjort att krabborna kunnat växa till sig ohämmat.

Här kan du lyssna på inslaget i Vetenskapsradion

Publicerad: 18 maj 2023
Av: Anders Nicander