Noll för Sverige – så mycket tonfisk får Norge fiska

En bild från det svenska tonfiskprojektet. Foto: Fredrik Aremyr
ANNONS

Många hoppas att det ska öppnas för ett riktat fiske efter tonfisk även i Sverige. Än så länge är dock kvoten noll, till skillnad mot Norge där det nu står klart att landets kvot blir 315 ton under 2021.

Det är samma nivå som Norge hade förra året, och både yrkesfisket, sportfisket och forskningen kommer att få sin beskärda del. 15 ton är avsatt till bifångst, 10 ton för märkningsfiske/sportfiske, 18 ton till landbaserad forskning och resterande till yrkesfisket.
– Tonfisken är mycket populär och kallas för havets Ferrari, eftersom den uppnår både en hög fart och ett högt pris. Det är viktigt att vi också 2021 har en generös kvot och kan fiska med lika många fartyg som 2020. Det gör oss rustade att fiska hela den norska kvoten, säger fiskeriministern Odd Emil Ingebrigtsen i ett pressmeddelande.

Huruvida Sverige i framtiden ska få en kvot är en politisk och förvaltningsteknisk fråga. Tonfisken är fredad i Sverige, och om den ska upplåtas för sportfiske så måste Sverige först förhandla till sig en nationell kvot via EU-kommissionen och sedan besluta om nationell fördelning.
Här kan du läsa mer om den norska kvoten.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 12 mars 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS