Norge har slopat karantänskravet vid inresa från vissa län

Många längtar till Norge. Här står Ella med en 210 cm hälleflundra. Foto: Privat.

Många svenskar har längtat till att få åka över till Norge för att havsfiska eller jaga silver i någon av dom norska älvarna. Nu har det blivit lättare att besöka fiskevatten i grannlandet till väster.

Sedan pandemin slog klorna över världen har olika rese- och inreseförbud kommit och gått. Norge är ett populärt resmål för fiskesugna svenskar. På grund av dom norska restriktionerna har det varit näst in till omöjligt för svenska att få komma in i landet, förutom om man har jobbat i Norge.

Lättade restriktioner

Jämtland, Härjedalen och Västerbotten är några av flera regioner i Sverige som norska Folkehelseinstitutet nu klassar som ett ”grönt område”. Detta innebär att smittspridningen är så pass låg att det inte anses nödvändigt för personer från dessa områden att sitta i karantän efter inresa.

– Det är otroligt positivt för branschen och för alla fiskehungriga svenskar att gränsen nu börjar att öppna upp, säger fiskeguiden Ella Micalsen till Fiskejournalen.

Innan man passerar gränsen behöver man göra ett coronatest och registrera sig på hemsidan entrynorway.no.

Efter att man har registrerat sig får man ett kvitto som man sedan ska visa för polisen vid gränsen. Man måste också kunna bevisa att man bor i ett ”grönt område”. Detta kan göras med ett intyg från Skatteverket.

De som har fått ett fullgott vaccin mot covid-19 behöver varken registrera sig eller göra ett coronatest, men man måste i stället kunna visa upp ett vaccinpass. Detsamma gäller för personer som har haft coivd-19 inom de senaste sex månaderna och sedan tillfrisknat.

Publicerad: 10 July 2021
Av: Robert Westin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: