Norsk politiker tar rygg på Åre – vill stoppa odlad lax

Nu satsas det miljarder på landbaserad laxodling i Sotenäs.

Fiskejournalen har tidigare berättat att Åre kommun är den första svenska kommun som slutar servera odlad lax inom skola och förskola. Nu lyfts frågan även politiskt i Norge.

Det är politikern Diane Berbain, Sosialistisk Venstreparti (SV), som vill att Bergens kommun slutar servera lax som odlats i öppna kassar. Det hela är en följd av att socialdemokraten Peter Bergman lyckades driva igenom just det förslaget i Åre kommun.

– Dagens produktion är väldigt problematiskt. Både när det gäller djurhållning, genetisk förorening och utsläpp. Det är på tiden att något görs, säger Diane Berbain i en artikel som publicerats i Bergenavisen.

Hon understryker att det inte handlar om något nej till fiskodling, utan för en hållbar odling med utsläppsfria anläggningar.

Odlingsbranschen gick snabbt ut med mothugg, och menar att förslaget är oseriöst.

Det återstår att se om norsk politik är redo för samma beslut som Åre kommun, men Fiskejournalen kommer självklart att följa händelseutvecklingen i Bergens kommun.

Peter Bergman själv konstaterar att bollen är i ordentlig rullning nu.

– Även en liten kommun kan göra skillnad om den vill. Och jag tror att vi var och en, även om vi är individer kan göra skillnad, eftersom vi är starka tillsammans. Det är kul att vi har kunnat inspirera även norska politiker mot detta, säger han till Fiskejournalen.

Läs om Åre kommuns beslut:

Historiskt beslut i Åre: Stopp för odlad lax i skolor