ANNONS

Norska vildlaxen fortsatt trängd – så är läget i alla älvar

Antalet laxar i norska älvar har halverats sedan 1980-talet. Foto: Brandon/Unsplash
ANNONS

Norska forskare fortsätter att hissa varningsflagg för vildlaxen och dess framtid. Trots åtgärder så blir situationen inte bättre – och det är laxodlingarna och vattenkraften som pekas ut som bovarna i dramat.

Det är Vetenskapliga rådet för laxförvaltning som presenterat den årliga lägesrapporten för vildlaxen, och den konstaterar att situationen är allra värst i Väst- och Mittnorge. Där anses laxodlingarna orsakat en särskilt stor spridning av laxlus och infektioner de senaste tre åren. Även den invandrande arten puckellax anses påverka de inhemska stammarna negativt.
Däremot kommer syns det hoppfulla tendenser i södra Norge, där bland annat insatser i form av kalkning och skärpta fiskeregler gjort att mer lax leker i älvarna.

Totalt sett beskrivs dock situationen som dyster – och faktum kvarstår att antalet återvändande laxar från havet har halverats sedan 1980-talet.
Den som planerar att fiska lax i Norge kan nu följa beståndsutvecklingen och statusen för alla undersökta älvar, här på Vetenskapsrådets hemsida.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 13 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS