ANNONS

Nu är det klart – så får det fiskas i Östersjön 2022!

Laxfisket begränsas nästa år i Östersjön. Foto: Länsstyrelsen.
ANNONS

Jodå – det kommer att bli en helt ny modell av förvaltning för att skydda de svaga älvbestånden av vildlax i Östersjön. Det står klart sedan EU:s fiskeministrar beslutat om kvoter för fisket i Östersjön under 2022.

Det har varit en het debatt bland både sportfiskare och yrkesfiskare inför kvoterna i Östersjön, inte minst när det gäller laxfisket. Främst trollingfiskare har befarat att deras möjlighet att fiska efter lax kraftigt ska begränsas. De nya reglerna för fritidsfiske i Östersjön och i Bottniska innebär en fångstbegränsning på en fettfenklippt lax per person per dag. Sportfiskarna gjorde en skrivelse inför beslutet, där man värnade just trollingfisket i Östersjön.

Fiskemöjligheterna sänks totalt med 32 procent och man förbjuder fiske på blandbestånd i södra Östersjön.
Havs- och vattenmyndigheten har bidragit med expertstöd under förhandlingarna.
– Vi ser att vi har tagit ett stort steg vad gäller hur vi förvaltar lax i Östersjön. Nu har vi tagit bort ett omfattande fiske på blandbestånd för att på bättre sätt skydda svaga laxbestånd i södra Östersjön. Detta måste vi se som en framgång då Sverige lägger stor ansträngning på att förvalta våra laxälvar på bästa vis, säger Gry Sagebakken, utredare på HaV, på deras hemsida.

Det riktade fisket stängs för västra torsken och västra sillen. Tidigare år har man stängt fiske efter östra torsken. Fiskestopp införs även under 2022 i västra och östra Östersjön.
Här kan du läsa mer om fiskekvoterna.
Fiskejournalen återkommer med kommentarer från Sportfiskarna kring kvoterna.

Publicerad: 4 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS