Nu är det officiellt: Sveriges längsta fisk någonsin

Rekordmannen Nicklas Kolbeck med sin håkäring. Foto: Team Garmin Omega

Egentligen var det bara formalia – men nu är det ändå gjort. Sportfiskarna har godkänt Nicklas Kolbecks makalösa fångst som nytt svenskt sportfiskerekord på håkäring.

Det var i mitten av augusti som Nicklas Kolbeck och kamraterna i Team Garmin Omega, Christian Bergqvist, Viktor Sandin och Torbjörn Sandin, hade en rekordartad fisketur ute på Skagerrak. Hela äventyret kan du läsa om här i Fiskejournalen!
Den håkäring som Nicklas Kolbeck fångade var hela 375 centimeter lång och vägde nästan ett halvt ton. 

Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare, gnuggade förstås händerna efter händelsen, och nu har de även godkänt fisken officiellt.
– Håkäringen och hälleflundran är arter som vi registrerar via längd istället för vikt. En så stor och tung fisk är svår och farlig att hantera som den är. För att skona fisk och fiskare, samt att göra det enklare att återutsätta dessa giganter oskadda, utses alltså ett svenskt längdrekord istället för viktrekord. Således vet vi inte vad denna fisk vägde, men med hjälp av en omräkningsformel för håkäring kan vikten uppskattas. Nicklas Kolbecks rekordfisk bör väga runt 480 kilo, informerar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare, på deras hemsida.

Publicerad: 11 September 2020
Av: Anders Lundin