ANNONS

Nu blir den kritiserade fiskodlingen ett fall för åklagare

Vattudalens fisk släppte ut för mycket fosfor. Arkivbild: Eric Engbretson
ANNONS

Vattudalens fisk har återigen hamnat i blåsväder. Företaget har under flera år kritiserats hårt av miljövänner och fiskvänner längs Ströms Vattudal, och nu har kommunen åtalsanmält detsamma.

Fiskejournalen har i flera artiklar skrivit om turerna kring Vattudalens fisk, där det handlat om både förrymd fisk och misstankar om smittspridning. Sportfiskare menar att odlingen smutsar ned Vattudalen, och att de är en bidragande orsak till att den vilda öringen minskat kraftigt.

Nu är det Strömsunds kommun själv som sätter ned foten. De har nämligen åtalsanmält Vattudalens fisk för att fiskodlingen släppt ut mer fosfor än tillåtet i Ströms Vattudal.
– Det handlar om att företaget har brutit mot villkoren i tillståndet, säger miljöåklagare Märta Warg till SVT Nyheter Jämtland.

Det är faktiskt företagets egna mätningar som visar att bolaget under 2020 överskred den gräns som satts för fosforutsläpp, och då är det upp till kommunen som tillsynsmyndighet att anmäla det hela till åklagare. Det framgår inte av rapporteringen hur mycket företaget överskridit utsläppen med, men tillståndet är på 8 000 ton per år.

Publicerad: 26 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS