Ny intressant forskning om segelfisken

En grupp segelfiskar (Istiophorus platypterus) attackerar sitt byte (Sardinella aurita). Foto: Rodrigo Friscione Wyssmann

En av sportfiskets mest eftertraktade arter segelfisken är en av jordens snabbaste djur och en fantastisk jägare. Och allra bäst går det om de samarbetar, visar ny svensk forskning.
Segelfisken har ett karaktäristiskt utseende. Mest iögonfallande är ryggfenan, som nästan är lika lång som kroppen och betydligt högre när den fälls ut. Arten tillhör gruppen spjutfiskar, vars explosivitet och akrobatiska konster har lett till både fascination och myter.
Nu publiceras alltså svensk forskning om hur dessa fantastiska djur samarbetar vid jakt. Fiskarna i studien filmades i Cancun, Mexico, och forskarna upptäckte ett nytt beteende när de analyserade filmerna.
– Det här är en helt ny form av jakt i flock som man inte har sett förut. När segelfiskar angriper ett sardinstim turas de om att attackera stimmet. De slår med sitt svärd och skadar så många sardiner som möjligt. När sardinerna är omtöcknade är de lättare att fånga, säger James Herbert-Read, forskare vid matematiska institutionen vid Uppsala universitet och institutionen för zoologi vid Stockholms universitet.

När segelfiskar angriper ett sardinstim turas de om att attackera stimmet.

Däremot tycks jakttekniken vid själva attacken vara densamma, oavsett om en segelfisk jagar ensam eller grupp. Det som studien visar är den kollektiva fördelen med att jaga i grupp.
– Vi har utvecklat en matematisk modell som förklarar dynamiken i jakten. Vi kan visa att det lönar sig att jaga i flock, om gruppen är upp till 70 individer. Då har vi räknat hur stort byte fiskarna får i förhållande till tiden de har lagt ner på jakten, säger James Herbert-Read.
Forskarna hoppas att studien kan leda till förståelse för hur andra arters jaktbeteenden har utvecklats.
Läs mer här

Publicerad: 19 November 2016
Av: Mathias Arnham