Ny skandal – Sportfiskarna polisanmäler fiskdöd

Här är beviset på torrläggningen i Nyköpingsån, med bland annat död öring som konsekvens. Foto: Rickard Gustafsson/Sportfiskarna
ANNONS

Skandalerna med torrlagda vattendrag och fiskdöd fortsätter att rapporteras in denna höst. Nu är det Sportfiskarna som polisanmäler en händelse i Nyköpingsån, där kraftbolaget sänkte vattennivån så mycket att mängder av fisk och musslor dog.

Det var tidigare i veckan som Nyköping Vattenkraft AB sänkte vattnet för underhåll av kraftverket vid Storhuskvarn. De hade tillstånd att sänka flödet till 1,5 kubikmeter per sekund, men enligt Sportfiskarnas var det nolltappning på sträckan, vilket de kan bevisa med fotodokumentation. Konsekvensen blev stora mängder döda mörtar, abborrar, öringar och även musslor.

Detta blev inte bara ett bakslag för vattenmiljön, utan även för det populära fisket i ån. Sportfiskarna fick nyligen dispens för att förlänga fiskesäsongen, och de riktar sig inte minst till barn och ungdomar.
– Torrläggningen av ån förstör möjligheterna för vår verksamhet och visar med all tydlighet att vattenkraft i Nyköpingsån är helt fel vägval för kommunen, säger Nils Ljunggren, regionchef för Sportfiskarna Region Mitt, på deras hemsida.

Sportfiskarna har nu anmält händelsen till Länsstyrelsen i Södermanlands län som är tillsynsmyndighet och kommer även polisanmäla torrläggningen som miljöbrott. Läs mer på deras hemsida.

Publicerad: 25 september 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS