Nya regler för Storfiskregistret

Sportfiskarna ansvarar för både storfiskregistrering och utfärdandet av svenska sportfiskerekord. Sten-Sture Jönssons vackra blålånga på 8,815 kg blev ett av förra årets nya artrekord. Får vi se några nya i år? Foto: Storfiskregistret

Drömmer du om att pryda fiskevästen med en storfisknål? Eller har du rent av siktet inställt på något nytt svenskt rekord? I så fall gäller det att hålla sig uppdaterad med Sportfiskarnas nya regler för Storfiskregistret.

Storfiskregistreringen startade 1971 och omfattar idag över 33 000 fiskar från svenska vatten. I likhet med tidigare år har Sportfiskarna sett över Storfiskeregistrets rådande regler och viktgränser inför det nya fiskeåret. Ett par ändringar har gjorts som trädde i kraft 1 januari. En berör fisk som fångas i vatten där det sätts ut fisk av samma art i storlekar över gällande rekordnotering. Dessa ska i framtiden inte kunna registreras som rekord. Det nya tillägget har formulerats så här: ”Sätts fisk över rekordvikt ut i ett vatten kan inte detta vattens fiskar av den specifika arten uppnå rekordstatus. Det gäller alltså oavsett om fiskarten i fråga kommer från en odling eller flyttas från ett annat vatten.”

En annan regeljustering gäller för hälleflundran, en av våra största och mest eftertraktade sportfiskar. Med tanke på att fisken är ovanlig och att stora fiskar är viktiga för bestånden så godkänns nu också längdmätning. Därmed blir återutsättning av fångsten enklare.

Mer om Storfiskregistret och de nya reglerna finns att läsa här.

Hans Hällman

Publicerad: 04 January 2017
Av: Hans Hällman