Nytt storbråk i Byske – bolag anklagas för tjuvfiske

Byskeälven är i fokus för nya konflikter. Foto: Kalle Grahn.

Den segdragna och infekterade konflikten kring Byskeälven eskalerar. Fiskejournalen kunde för en tid sedan rapporterade om en ljusning, men nu har det hela tagit en helt ny vändning.

Sveaskog som är en av de största markägarna utmed Byskeälven har i flera års tid försökt att nå fram till en kompromiss med Fiskevårdsområdet gällande förvaltningen, där stor oenighet rått mellan bolaget och styrelsen. Från och med 1 maj började Sveaskog sälja egna fiskekort, eftersom man anser sig ha rättigheter till allt fiske efter lax och öring i älven.

Nu kontrar fiskevårdsområdet med att det är lika med tjuvfiske. På deras hemsida går det att läsa följande meddelande:

”Nu när fisket drar igång vill vi informera att det bara finns ett enda fiskekort som är giltigt på hela sträckan och det är FVO:s. Har man ett icke giltigt fiskekort räknas det som tjuvfiske och kommer att anmälas.”

Enligt Piteå Tidning, som uppmärksammat situationen, så kontrar nu Sveaskog med att erbjuda ekonomiskt och rättsligt stöd till enskilda fiskare som eventuellt polisanmäls och bötfälls. Sveaskog kommer också att utbilda egna fisketillsynsmän, meddelar bolaget.

Fortsättning följer med andra ord …

Läs om tjuvfiske i Norrbotten:

Bottennapp på fjället – 24 saknade giltigt fiskekort