ANNONS

Nytt svenskt rekord på lubb

Benny Johansson med det nya magnifika lubbrekordet, fångat på 485 meters djup. Foto: Storfiskregistret.
ANNONS

Vissa svenska sportfiskerekord är långlivade och svårslagna. Det svenska rekordet på lubb har stått sig sedan 1999. Nu har kände havsfiskaren Benny Johansson slagit det 21 år gamla rekordet.

I slutet av juni begav sig Benny Johansson och hans två fiskekamrater Anders Sonesson och Torbjörn Frank ut på Skagerrak. Destinationen var djupområdet som kallas ”10-gradar’n” hos många havsfiskare.

– Vi började fisket på ett spegelblankt hav, med 470 meter vatten under båten. Som bonus simmade två valar runt båten i några timmar. Ganska omgående fick vi flera lubbar och en vitrocka. Även en håkäring på 200 centimeter kom upp och släpptes åter, berättar Benny Johansson till Sportfiskarnas webbsida.

Morgonen därpå, den 26 juni, fångade gänget fler stora lubbar och vitrockor. Efter det bytte dom plats för att rikta fisket efter långa. Både långa och vitrocka kom upp innan gänget bytte plats igen. På den nya positionen krokar Benny en rejäl lubb. När fisken bryter ytan inser trion att den är riktigt, riktigt stor.

Efter att de har vägt och mätt fisken i båten förstår de att den är potentiellt svenskt rekord, så de beslutar att åka i land för att väga lubben på en krönt våg.

– Så, förutom att de hade ett formidabelt fiske överlag kom Benny och company i land med ett svenskt rekord. Sportfiskarna har granskat och godkänt fångsten och gratulerar Benny Johansson till rekordet, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Fisken vägdes på en kontrollerad våg till 15 500 gram. Längden var 110 centimeter och omkretsen 76 centimeter. Lubben föll för en makrillagnad krok på cirka 485 meters djup.

Publicerad: 17 July 2020
Av: Robert Westin
ANNONS