Nytt tonfiskprojekt igång

Ännu en lyckad märkning av tonfisk i danskt vatten. Bilden är från lördagen 25 augusti. (Foto: ©Kim Birnie-Gauvin. www.Fiskepleje.dk/tun.)

Danska DTU Aqua har med hjälp av hundratals frivilliga sportfiskare sparkat igång årets projekt där målet är att märka 20 till 30 exemplar av den blåfenade tonfisken. I lördags fångades de första fiskarna på danskt vatten.

Även i år har DTU Aqua tagit sig an arbetet med att märka den blåfenade tonfisken (Thynnus thynnus). Den blåfenade tonfisken var historiskt sett en vanlig besökare i våra skandinaviska vatten men för cirka 60 år sedan försvann den plötsligt. För ett par år tillbaka har de väldiga fiskarna återvänt till våra vatten. Nu vill man veta mera om tonfisken, bland annat vill man kartlägga tonfiskens vandringsvägar till och från våra skandinaviska vatten.

Nu vill man veta mera om tonfisken, bland annat vill man kartlägga tonfiskens vandringsvägar till och från våra skandinaviska vatten.

I lördags startade årets projekt där många svenska sportfiskare ställer upp med kunskap, tid och båtar för att märka de gigantiska fiskarna. Så här rapporterar DTU Aqua från deras sajt:

2018 -08- 25. Vädret var någorlunda ok. Under dagen observerade vi en hel del tonfiskar varav åtta stycken krokades. Av dessa kunde fyra individer märkas. De märkta tonfiskarna mätte från 240 till 265 centimeter. En bra start på årets märkningsprojekt.

Läs mer HÄR