ANNONS

Nytt vatten till Östersjön

ANNONS

Bering Sea WeatherSenaste månaden har stora mängder nytt vatten strömmat in i Östersjön. Det innebär högre salthalt och mer syre i vattnet, något som Östersjön behöver mer än någonsin.
Totalt sett har 150 kubikkilometer nytt vatten strömmat in i Östersjön sedan början av december, enligt SMHI:s beräkningar. Det är det största inflödet på över 20 år.
Anledingen är kombinationen av gynnsamma västliga vindar och ett stabilt lågtryck över Bottenhavet. Lågtrycket pressar ner vattennivåerna i Bottenhavet och det bildas en ”nedförsbacke” för Nordsjövattnet som med ytterligare hjälp från vinden, rullar in i Östersjön.

Syre och salt behövs
Enligt de senaste mätningarna, lider 30 procent av Östersjöns bottnar av syrebrist. Det nya salta, kalla och syrerika vattnet är något tyngre och sjunker därför mot botten, där det behövs som mest. Det nya inflödet kan åtminstone tillfälligtvis lindra syrebristen vid bottnen.
Nu hoppas många på att väderförhållandena håller i sig ett tag till, så att ännu mer vatten kan strömma in. Så mycket som 15 procent av Österjöns bottnar, lider av så svår syrebrist att de klassas som döda. För de bottnar som ligger i riskzonen att dö, kan just detta inflöde göra att de klarar sig från bottendöd.

Maria Ålander

Publicerad: 13 January 2015
Av: Mathias Arnham
ANNONS