ANNONS

Ogiltiga fiskeförbudsskyltar i Stockholm

Kajen vid Nacka strand är ett populärt ställe att fiska vid. Foto: Getty Images
ANNONS

Människor som tänkt fiska vid kajen i Nacka strand möttes i slutet av juli av fiskeförbudsskyltar, något som Nacka Värmdö Posten uppmärksammade efter att flera besvikna läsare hörde av sig och ställde sig frågande till förbudet.

Det anmärkningsvärda är förvåningen hos länsstyrelsen, kommunen och Havs och Vattenmyndigheten – de enda som kan utfärda fiskeförbud. Maria Arljung Gustafsson på Nackas kommuns presstjänst kommenterar:
– När någon av dessa sätter upp skyltar om bland annat fiskeförbud står det alltid vem som är avsändare. Vi har varit i kontakt med fastighetsägaren och de känner inte heller till skyltarna.
Med största sannolikhet ligger ett privat initiativ bakom, något som inte är helt ovanligt när det finns en irritation över folk som fiskar.
– Fiskeförbud kan man utfärda genom fiskelagstiftningen och det är inget fiskeförbud där. Men det är inte helt ovanligt att privatpersoner sätter upp skyltar eftersom de stör sig på folk som fiskar. Men de har ingen juridisk täckning över huvud taget, säger Henrik C. Andersson, länsfiskekonsulent i Stockholm, till NVP och skickar med en uppmaning:
– Att fiska på! Nacka strand är känt som en av få platser där det går att fiska strömming från kajen. Det tycker jag folk ska fortsätta att göra.

Publicerad: 23 August 2019
Av: Anders Holm
ANNONS