ANNONS

Oroande siffror – så mycket har tjuvfisket ökat

Inte alla löser fiskekort innan de ger sig ut på jakt efter öring och andra arter. Foto: Anders Lundin
ANNONS

Redan i våras kom signalerna om att intresset för sportfisket skulle explodera i pandemins kölvatten. Så blev det också. Fisket har ökat lavinartat – men det har också inneburit att antalet fall av tjuvfiske ökat.

Fiskejournalen rapporterade redan i juni om att försäljningen av fiskekort hade ökat med 75 procent hos de stora återförsäljarna på nätet. Tyvärr köper dock inte alla giltigt fiskekort, trots att det oftast bara behövs några knapptryckningar nu för tiden.
Under andra kvartalet i år anmäldes 268 misstänkta fall av brott mot fiskelagen, vilket i runda slängar är en fördubbling i jämförelse med samma period de senaste åren. 
Den vanligaste straffpåföljden för tjuvfiske är dagsböter, men i värsta fall kan det bli fängelse i upp till 12 månader. 

Fiskejournalen har i sommar bland annat rapporterat om ett fall i Norrbotten, där tre personer ertappades för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. Den historien slutade med polisanmälan och beslagtagna fiskeredskap. Vi återkommer såklart med en artikel om det presenteras officiell statistik om var och hur tjuvfisket oftast sker.

Publicerad: 17 August 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS