ANNONS

Östersjölaxen mest värdefull som levande – så mycket omsätter sportfisket

Levande laxar är guld värda. Foto: Privat
ANNONS

Välmående laxbestånd är en skatt värd att vårda. Sportfisket efter laxen i Östersjöälvarna håller i själva verket flera områden på fötter – och omsätter 400 miljoner kronor.

Det är flera intressen som konkurrerar om Östersjölaxen, men en slutsats som Stiftelsen för Östersjölaxen drar i sin årliga lägesrapport är att den har allra störst värde när den får stanna kvar i vattnet. Deras uträkning visar alltså att sportfisket efter laxen omsätter 400 miljoner kronor, där själva fiskekortsförsäljningen är en relativ liten del av summan, ungefär 16 miljoner.
De stora pengarna handlar istället om sportfiskarnas utgifter för utrustning, resor, guider, mat och logi.

– Ett utbyggt sportfiske och en utvecklad sportfisketurism är en fantastisk möjlighet för alla som bor längs de här älvarna, åarna och vattnen att skapa och bygga upp lönsamma verksamheter samtidigt som vi på ett klokt och hållbart sätt kan stärka och förvalta våra bestånd för kommande generationer, säger Thomas Johansson som är ordförande i Stiftelsen för Östersjölaxen.
De konstaterar också att de flesta laxar som fångas i sportfisket släpps tillbaka.
”Ser vi till uttaget från det svenska sportfisket i de vilda Östersjölaxälvarna år 2021 så handlar det om 8 922 laxar. Det innebär det att varje sportfiskad Östersjölax omsätter drygt 40 000 kronor – eller är värd drygt 40 000 kronor beroende på vilka ord du väljer att använda”, skriver stiftelsen på sin hemsida.
Här kan du läsa mer om rapporten!

Publicerad: 15 februari 2022
Av: Anders Lundin

Relevanta prylar från vår butik:

ANNONS