ANNONS

Östersjölaxens framtid hett ämne på konferens i Pajala

Hur mår laxen i Torneälven och övriga Östersjöälvar? Det får du veta under konferensen i Pajala. Foto: Martin Falklind
ANNONS

Torneälven är Sveriges och Östersjöns överlägset största laxälv. Men hur mår älven och dess fiskar egentligen? Det är ämnet som ska diskuteras när tunga representanter från branschen träffas i Pajala onsdag 15 januari – dit även allmänheten är välkommen.

I dag tisdag är det sista dagen att anmäla sig till Fiskeområde Tornedalens dag i Pajala om laxens framtid. Konferensen samlar ett kunnigt garde som ska belysa laxens situation i bland annat Norrbotten. Bland dem återfinns bland andra Charlotte Axén, forskare Statens veterinärmedicinska anstalt, Håkan Carlstand, utredare Havs och Vattenmyndigheten, Dan Blomkvist, Länsfiskekonsulent i Norrbotten och Glenn Douglas från Sportfiskarna.

Torneälven hade under 2019 en uppgång på cirka 65 000 fiskar, enligt registreringarna i Kattilakoski som är lokaliserad 100 kilometer från älvmynningen. Det låter måhända som en enorm siffra, men med tanke på att det steg över 100 000 laxar under 2016 så finns det anledning att fundera över trenden. Låter detta intressant? Anmäl dig då här!

Missa inte att läsa om laxens uppgång 2019:

https://wp.fiskejournalen.se/kartlaggning-klar-sa-mycket-vildlax-steg-det-i-ar/

Publicerad: 07 January 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS