Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

Sälen svälter när strömmingen försvinner. Foto: Karl Lundström / SLU Aqua

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder fisk och därmed konkurrerar med både yrkes- och fritidsfisket.

I dag är sälarna i Östersjön lika vanliga som de var på 1930-talet och skarvar syns vid de flesta stränder. Forskare från bland annat Stockholms universitet och SLU uppskattar att sälarna årligen konsumerar omkring 100 000 ton fisk från Östersjön. Samma siffra gäller för fåglarna, varav skarvar står för omkring 40 procent.
En så stor konsumtion påverkar förstås yrkes- och fritidsfiskarna, som totalt fångar 700 000 ton årligen. Värst drabbat är det kustnära fisket, då arter som abborre, gädda, gös, havsöring, lax, sik och siklöja äts av säl och mellanskarv i lika stor omfattningen som fiskarna lyckas landa.

Foto: Ulf Bergström / SLU Aqua

Även den akut hotade ålen står på rovdjurens meny, och forskarna uppskattar att skarvens konsumtion av ål är av samma storleksordning som fiskets fångster.

Forskarnas slutsats är att fiskeriförvaltningen i framtiden måste ta hänsyn till skarvens och sälens inverkan på fiskbestånd.

”Jag skulle inte tveka med att säga att skarvpopulationen nog kan reduceras med 75 procent”

– Jag skulle inte tveka med att säga att skarvpopulationen nog kan reduceras med 75 procent, eller något åt det hållet. Och då skulle det ändå vara en väldigt vanlig fågel, säger professor Sture Hansson vid Stockholms universitet.

Läs mer om studien här.

Läs delar av den vetenskapliga publikationen här.

Hans Hällman

Publicerad: 14 November 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: