Östersjötorsken krymper

Torsken i Östersjön blir alltmer småvuxen (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Torsken i Östersjön blir alltmer småvuxen (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Allt fler orosmoln tornar upp sig för den hårt exploaterade Östersjötorsken. I en ny undersökning, gjord av SLU och Havsforskningsinstitutet visar det sig att reglerna som idag används kan bidra till att torsken blir alltmer småvuxen, rapporterar Sveriges Radio.
Idag säger regelverket att torsk under 38 centimeter inte får tas upp i Östersjön. Forskningen visar att de många kvarvarande småtorskarna verkar göra så att de blir tidigare könsmogna och kan fortplanta sig. Det betyder i sin tur att de småvuxna torskarnas gener förs vidare till kommande generationer. Faran är att en alltför småvuxen stam av torsk kan rubba ekosystemet i Östersjön. Än en gång visar det alltså sig att vårt överfiske – och till och med våra fiskeregler som ska hålla ordning – tenderar att få farliga konsekvenser.
Forskarna Andrea Belgrano och Charles W. Fowler på universitetet i Seattle, USA menar att en lösning kan vara att fisket blir mer balanserat och utjämnat så att man fiskar på ett annat sätt, till exempel genom att rikta fisket efter fler arter och olika storlekar, skriver de i tidskriften Science.
Läs mer här.
Nicka Hellenberg