ANNONS

Outbyggda Vindelälven och fiskeeldoradot Ammarnäs en fristad för insekter

Dagsländorna minskar i antal – men i exempelvis outbyggda Vindelälven/Ammarnäs frodas de. Foto: Anders Lundin
ANNONS

Basen för vår existens – alltså insekterna – minskar oroväckande på flera håll på grund av insektsgifter och förstörelse av naturen. Men på vissa håll är insektsbestånden ungefär lika stora som för 53 år sedan, som i exempelvis fiskeeldoradot Ammarnäs vid Vindelälven.

Ammarnäs är världskänt för sitt fiske efter stor öring och harr, och det rika insektslivet är en viktig förutsättning för starka fiskbestånd. Till skillnad mot andra delar av världen, exempelvis i Storbritannien där studier visar att insekterna har halverats sedan 1970, så frodas de i Ammarnäs. Detta har bland annat uppmärksammats av Forskning&Framsteg, som berättar om ett gäng forskare som gjort studier i området sedan 1968.

Vissa arter har ökat, andra minskat, men totalt ser de ingen signifikant förändring i antalet insekter och spindlar sedan mätningarna inleddes.
– Så vitt vi vet finns det ingen annan mätserie som är så lång som 53 år. Det gör den här studien unik, säger Åke Lindström som är professor på biologiska institutionen vid Lunds universitet och medförfattare till studien.
Det poängteras att Vindelälven inte är utbyggd av vattenkraft. Här kan du läsa mer om studien i Forskning&Framsteg.

Publicerad: 24 May 2022
Av: Anders Lundin
ANNONS