Ovanligt lågt vatten i Vättern

Vätterns ytvattennivå är betydligt lägre än vanligt, liksom områdets grundvatten. Bilden visar sjöns sydöstra strand och Vissingsö. Foto: Maria Ålander

I många av Sveriges vattendrag är nivåerna låga just nu. Det gäller även för flera av landets stora sjöar. I Vättern har det inkommit rapporter om rekordlåga nivåer.

Vattenståndet i Vättern har uppmätts sedan 1858. Nu ligger nivån ungefär 30 centimeter under medelvattenståndet. Det är lågt, men inte unikt. Mätningarna visar att vattenståndet ligger på den här nivå ungefär vart tionde år. Men vindförhållanden har stor betydelse vilket gör att det lokalt kan uppfattas som dramatiskt. – Så lågt som nu har jag aldrig sett vattnet förut under mina 40 år i Jönköping med täta vandringar och cykelturer utmed Vätterstranden”, säger Karl-Axel Hernlo. SMHI har en tjänst som visar aktuella flödeslägen i hela landet. Rött indikerar låga nivåer och dominerar fullständigt kartan i det aktuella området.

— Vattenståndet är lågt i hela södra Sverige. Vi har fått många påringningar från folk som säger att det aldrig har varit så lågt. En del säger att det är över en meter lägre än normalt, men det har vi inga belägg för, säger Måns Lindell, sakkunnig i vattenfrågor på Länsstyrelsen i Jönköpings län. De små nederbördsmängder som fallit har också bidragit till att grundvattennivåerna är oroväckande låga. I nästa vecka hålls möten för att utreda situationen.

Hur påverkas då fisken av Vätterns låga vattenstånd? Vi ringer upp Jonas Andersson som är informatör på stiftelsen Mer lax i Vättern. Han berättar att effekterna på laxen är små. Laxen i Vättern är Gullspångslax från Klarälven som inte leker. Eftersom sjön är stor spelar ytvattnets nivå ingen roll. Däremot kan fisket försvåras. En del isättningsramper fungerar dåligt vid lågt vatten och landfiskarna kan på sina håll få svårare att håva fisken. Öringen i Vättern leker däremot, så de lider av lite vatten i bäckar och angränsande vattendrag.  Den kända Vätterrödingen leker i sjön på flera meters djup och bör heller inte påverkas. Jonas avslutar med att berätta att han tror på en ljus framtid för både Vätterns fisk och fiskare. – Sportfiskarna har nyss övertagit uppdraget med upphandling och hanteringen av laxsmolt, vilket säkrar en regelbunden utsättning i framtiden. Om tre, fyra år bör vi kunna se positiva effekter av de insatser som redan inletts, hälsar Jonas entusiastiskt.

Läs mer och se bilder från Vätterns låga vatten här.

Hans Hällman

Publicerad: 22 December 2016
Av: Hans Hällman