Pigghajen åter sportfisk

Efter att ha varit fredad i över ett decennium blir det nu åter tillåtet att fiska pigghaj. Dock med tydliga begränsningar.

Historien om pigghajen är mångbottnad. Från att ha varit på utrotningens gräns tycks det som om den är den ”nya” torsken. Där det förr fanns gott om torsk, bleka och sej är pigghaj ofta den enda fullvuxna rovfisk man hittar. Den är till och med så vanligt att den blir ett problem. Är det för gott om pigghaj där man fiskar omöjliggör den i princip fiske efter andra arter. Den hugger på allt och den har en fantastisk förmåga att slita sönder tackel.

Forskarna oense
Hur mycket pigghaj det verkligen finns och om den tål fiske är något som är omtvistat. När man tidigare i år öppnade för yrkesfiske efter pigghaj kallades beslutet för vansinne av kända namn inom havsforskningen. Man menar att beståndet är mycket svagt och att det är väldigt känsligt för fiske och därmed riskerar att kollapsa, igen. Pigghajhonorna bär ungarna i kroppen i två år och det tar många år innan en hona blir könsmogen. Forskare som Fiskejournalen pratat med säger att anledningen till att det är så otroligt mycket pigghaj i svenska vatten nu är att beståndet koncentrerats hit. I många områden där det förr fanns stora mängder pigghaj är den fortfarande borta.

Tveksamt värde som matfisk
Pigghajen är inte någon storfavorit på matbordet. När man nu har börjat yrkesfiska pigghaj hittar man den ibland i fiskdisken där den säljs för några tior kilot. Som rökt smakar den utmärkt och säljs då ibland under annat namn. Ska man ta tillvara på en pigghaj måste man avliva den ta ut levern omgående. Görs inte det bildas det ammoniak i fiskköttet.

En haj (mindre än 100 centimeter) per dag
Från och med den 13 juni i år är det tillåtet att ta upp en haj per fiskare och dag. För att skydda könsmogna honor måste alla hajar med en längd över 100 centimeter återutsättas. Fisken ska hanteras varsamt.

Lossa fisken i vattnet
Det är inte lätt att kroka av en stor pigghaj. Bäst är det om man har en långskaftad tång eller kroklossare och lossar kroken i vattnet. Pigghajen har ett segt brosk och kroken sitter ofta hårt fast. Lyckas man inte få loss kroken är det oftast enklare att klippa bort kroken från tacklet. Kroken växer oftast bort efter ett tag och fisken läker.

Agnfiske effektivast
Pigghajen är på inget sätt en dålig sportfisk. När de fiskar som vi brukade fiska efter i havet mer eller mindre är borta är pigghajen ofta den enda art som kan bjuda på lite ordentligt spöböj. Effektivast är det att meta pigghaj med en sill- eller makrillfilé som agn. Man hittar oftast de största koncentrationerna av pigghaj på stengrunden utomskärs och det tycks som det är mindre pigghaj i norra Bohuslän medans Kattegatt och de sydligare delarna av Skagerack är fullt av haj.

Publicerad: 2 juni 2023
Av: Anders Nicander