Plötsligt hände det: Triss i tolvor för David Lannetoft

David Lannetoft med den största i trissen på 14 550 gram. Foto: Carl-Johan Gadde.
ANNONS

Plötsligt händer det, precis som det sägs i lottoreklamen. David Lannetoft fick en triss som han kommer att minnas resten av livet. Han fångade nämligen tre gäddor över 12 kilo under samma helg!

Den näst största på 12 550 gram.

Det hela utspelade sig i klassiska gäddparadiset Lödde å. Han och kamraterna navigerade helt rätt när det gäller både plats och utrustning, och resultatet blev både personligt rekord och en fantastisk trevlig story.

Här får ni själva ta del av Davids berättelse:

Årets vårfiske i Lödde har blivit kraftigt begränsat av den stora nederbördsmängden som följdes av höga vattenflöden och extremt grumligt vatten. När min gode vän och mycket duktige gäddspecialist Christian Nilsson hörde av sig och entusiastiskt förklarade att han trodde det skulle bli guldläge de kommande dagarna var jag inte svårövertalad att följa på ett par dagars fiske. Helgen den 23–24 mars var vi på plats. Förutsättningarna kändes optimala. Vattentemperaturen hade de sista dagarna ökat ett par grader, strömmen hade mattats och det för bara några dagars sen oboy-färgade vattnet hade klarnat upp till ett lagom siktdjup. Mulet väder i kombination med måttlig vind höjde förhoppningarna ytterligare.

Christian berättade att han länge funderat på att lägga tid på ett område som han trodde skulle kunna leverera fisk under dessa förutsättningar. Då han ofta tenderar att ha rätt i dessa sammanhang så valde vi att fokusera på denna region av ån.

Och den ”minsta” på 12120 gram.

Redan efter ett par timmars fiske dyker mitt flöte. Pulsen stiger till max på några hundradelar och när jag krokar känner jag tunga knyck. Ett par sekunder senare släpper fisken. Jag blir helt tom inombords. I Lödde å är det oftast betydligt fler fiskedagar än hugg och det är helt fel vatten att tappa fisk i. Att få mer än en chans i Lödde är sällsynt. Denna helgen skulle visa sig vara ett stort undantag för hur fisket i ån brukar vara. Kommande timme försöker jag mentalt resa mig igenom genom att försöka intala mig att det kan ha varit en mindre fisk. Då dyker plötsligt mitt flöte igen. När jag krokar blir det tvärstopp och sedan rusar fisken rakt in i vassen. Efter tiosekunders press lyckades jag få ut gädda ur vegetationen. När hon börjar närma sig båten så blir det uppenbart att det är en finare fisk. Väl i håven kan jag konstatera att årets första gädda för min del utan tvekan väger över 10 kilo. Vågen stannar på 12120 gram (116 cm) och därmed är säsongen räddad.

Under eftermiddagen fortsätter vi fiska av ett flertal platser. Framåt kvällen får jag dagens andra hugg. Denna drillning blir mindre dramatisk. Det är först när fisken glider in i håven som jag förstår att det återigen är en riktigt fin gädda. Vi får assistans med dokumentationen av de rutinerade gäddfiskarna Olof Engstedt och Carl-Johan Gadde. Carl-Johan är även en mycket skicklig fotograf så fisken dokumenteras på bästa tänkbara sätt.

Det är en tjock hona på bara 113 centimeter. Vågen stannar på 12 550 gram och lyckan är total. Jag kan knappt fatta att jag landat två gäddor på över 12 kilo med bara några timmars mellanrum.

Under söndagen fortsätter vi att nöta på i samma område. Redan efter en timme får jag återigen ett hugg. När jag krokar gå fisken direkt upp och visar sig i ytan. Av virveln att döma förstår jag att det återigen är en större fisk. Denna gäddan kämpar på hårdare än tidigare. När den närmar sig båten ser jag att den endast sitter krokad med en krok längst ut i skinnet på överkäken. Detta är sämsta tänkbara krokning. Gädda går under fighten upp flera gånger och försöker skaka sig loss i ytan. Jag får panikkänslor varje gång. Slutligen hamnar hon i håven och i samma ögonblick som löslina ges så lossnar kroken. Jag och Christian kan konstatera att denna gädda är ännu större än tidigare. Väl på land tynger hon vågen till 14 550 gram (117 cm). Jag kan knappt fatta att det är sant. Återigen får vi hjälp av Olof och Carl-Johan som ligger uppankrade i närområdet. En timme senare får jag återigen ett hugg men denna gången går gäddan vinnande ur fighten genom att rusa rakt in i en vassrugge. Denna gång hanterar jag den förlorade fisken fridfullt

Jag har fått uppleva ett gäddfiske jag inte ens kunnat drömma om vilket innefattar ett nytt personbästa som pricken över i. Jag vill passa på att tacka Christian för en supertrevlig fiskehelg och bländande assistans vid håvningarna. Jag vill även tacka Olof Engstedt och Carl-Johan Gadde för hjälpen med dokumentation.

Och Fiskejournalen tackar naturligtvis dig David för den fina berättelsen!

För fler fantastiska fisken – läs detta:

https://wp.fiskejournalen.se/didriks_dromfisk/

 

Publicerad: 08 April 2019
Av: Anders Lundin
ANNONS