ANNONS

Präktig nybörjartur – Pers första lax vägde över 20 kilo!

Nybörjartur är en klassiker som fortfarande fungerar, konstaterar Per Jonsson. Foto: Privat
ANNONS

Det är lika bra att gå ut hårt. Frågan är bara hur Per Jonsson ska kunna toppa detta fiskafänge i framtiden? Hans allra första landade lax vägde nämligen över magiska 20 kilo.

Trollingfisket efter vandringslax utanför sydkusten har kommit igång ordentligt, och uppenbarligen börjar de stora exemplaren närma sig land.
Att alla ska ha samma fiskelycka som Per Jonsson går dock inte att förvänta sig. Det hela ägde rum när han hakade på fiskeguiden Daniel Abelsson på ett pass utanför Ronneby. Och det var sannerligen dramatik på hög nivå.

Så här säger fångstmannen själv om fiskafänget:
– Att det var en bättre fisk förstod vi snabbt, men när vi såg den glida upp utmed båten första gången och både min polare Fredde Sandgren och Daniel skrek rakt ut, då blev jag helt skakig. Det blev flera vändor upp till båten följt av nya rusningar innan den gick i håven.

Men det var då själva dramatiken inleddes.
– Det blev ett par sekunders glädjetjut innan vi upptäckte att den gått rakt igenom håvnätet och full panik utbröt. Daniel tog dock befälet, vi trädde spöt genom håven och efter en snabblagning och ny håvning låg fisken äntligen på durken. Vi bara studsade runt och tjoade en lång stund.

Uppe i båten kunde den mätas till 20,6 kilo och 118 centimeter. Per Jonsson framhåller att det verkligen handlade om ett lagarbete, och konstaterar också att nybörjartur är en klassiker som fungerar ännu.
– Vi vet att det finns många som lägger månader av fiske där ute i jakten på en sådan här drömfisk, så det faktum att detta är min första lax gör mig oerhört ödmjuk.
Grattis Per och Daniel till en präktig lax ombord, säger vi på Fiskejournalen.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 16 maj 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS