Protester hjälpte – trumma som stoppade fisk byggs om

Många hinder kan vänta för den lekande harren. Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Det lönar sig att bråka ibland. Ett fiskevårdsområde i Jämtland protesterade mot att en nylagd vägtrumma stoppade både lekande harr och öring – och nu har de fått gehör från Trafikverket.

Det var Bergs fiskevårdsområde i Jämtland som reagerade på den nya vägtrumman under väg 321, som anlades i samband med att vägen byggdes om. Den var 50 meter lång och saknade helt och hållet viloplatser för fisken som vandrar upp i Galhammarbäcken för att leka. Så långt orkar inte harr och öring simma i strömt vatten utan att kunna stanna och vila vilket i sin tur skulle påverka fiskens lek negativt, skriver Mittmedia.

Bergs fiskevårdsområde krävde att Trafikverket skulle skynda sig att åtgärda problemet, i synnerhet eftersom Storsjöns harrar ska upp i bäckarna och leka under våren. Och responsen blev alltså positivt – Trafikverket har nu fått ett besked från entreprenören NCC som har meddelat att trumman ska åtgärdas. Det kommer att ordnas ståndplatser i trumman, förhoppningsvis innan harrleken inleds, rapporterar Mittmedia.

Detta kan kanske uppmuntra andra fiskvänner att rapportera bristfälliga vägtrummor som hindrar fiskens vandring.

Läs fler nyheter på Fiskejournalen.se:

https://wp.fiskejournalen.se/tjuvfiskade-300-kilo-lax-fick-bara-bota-en-tusenlapp/