Puckellaxen tillbaka i Ätran

Innan puckellaxen utvecklar sin puckel så kan de påminna om vanlig lax, men den är invasiv och ett hot mot lax och öring. Fotograf: Erling Kåre Stenevik / Havsforskningsinstitutet

Puckellaxen är en invasiv art i Sverige. I mitten av 50-talet sattes den ut i Vita havet. Sedan dess har den spridit sig till Norge och nu är den en frekvent besökare efter svenska västkusten.

2017, 2019 och i år har man konstaterat Puckellax i ån Ätran. I den fiskräknare som finns vid Herting har man bekräftat via film att två individer har simmat upp i den lilla ån. Om du fångar en Puckellax så skall du inte sätta tillbaka den.

Havs och vattenmyndigheten är intresserad av alla fynd, så dom uppmanar alla som fångar en puckellax att rapportera fångsten. Det kan man göra här.

Även i Norge är man bekymrad över Puckellaxens framfart. Det norska Miljødirektoratet har skapat en åtgärdsplan för att minska utbredningen av den invasiva fiskarten.

– Det största intrånget av puckellax förekommer i älvarna som finns i östra Finnmark. Det är där vi måste rikta in våra ansträngningar. Om vi ​​lyckas med att fiska ut det mesta av puckellaxen i detta område kommer vi att skapa en buffertzon mot laxfisken som kommer från Ryssland. Detta kommer att vara en viktig åtgärd för att förhindra ytterligare spridning av puckellax till västra och södra Norge, säger Ellen Hambro, chef hos Miljødirektoratet.

Publicerad: 3 juli 2021
Av: Robert Westin