Räddningsuppdragen till sjöss har ökat dramatiskt

Sjöräddningssällskapet har haft fullt upp denna sommar.
ANNONS

Det är inte bara intresset för fisket som har ökat lavinartat denna sommar – utan även båtlivet har fått sig ett rejält uppsving. Det har dock inneburit en kraftig ökning av antalet drunkningstillbud.

Sjöräddningssällskapet meddelar nämligen att det inneburit en ökning av uppdragen med över 50 procent denna säsong.
– Våra frivilliga sjöräddare har gjort en fantastisk insats under sommaren. Många har dem att tacka för väldigt mycket, säger Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet, i ett pressmeddelande.

Den allra största ökningen har ägt rum kring storstäderna. I Stockholms skärgård och Mälaren hade 13 räddningsstationer fram till 15 augusti tillsammans gjort 1 556 förebyggande utryckningar, vilket är en ökning med 69 procent jämfört med 2019. I Göteborgs skärgård hade två räddningsstationer fram tills dess gjort 407 förebyggande utryckningar– en ökning med hela 95 procent.
Enligt Sjöräddningssällskapets statistik är maskin/propellerhaveri den vanligaste orsaken vid så kallade förebyggande utryckningar. När det gäller räddningstjänst är den vanligaste orsaken larm om drunkningstillbud, följt av grundstötning och maskin/propellerhaveri.

Publicerad: 5 oktober 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS