Raklödder till fiskarna

Naturskyddsföreningen presenterar rapporten Raklödder till fiskarna

I granskningen hittade Naturskyddsföreningen mikroplaster i raklödder, smink och tandkräm.

Nyligen presenterade Naturskyddsföreningen rapporten ”Raklödder till fiskarna”. Den ger oroväckande besked om nedskräpningen av haven, men också förslag på åtgärder.
Naturskyddsföreningens förslag till förbättring av havsmiljön gäller både det synliga skräpet (makroskräp) och det osynliga (mikroskräpet).
– Att raka sig eller använda deodorant borde inte bidra till att hota djur och natur i haven.  Konsumenterna borde helt enkelt kunna lita på att det de köper inte bidrar till nedskräpningen av våra hav. Det behövs nu politiska beslut som hindrar att våra hav blir en plastsoppa, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.
I granskningen hittades mikroplaster i raklödder, smink och tandkräm. Mycket av de senaste årens ökning har också att göra att man i så kallade skrubbande produkter tillsätter plaster, oftast polyeten (PE) och polymetylmetakrylat (PMMA). När dessa på olika sätt kommer ut i naturen så kan det leda till skador på djur och sprida giftiga kemikalier i naturen.
– Runt om i världen flyter skräpet runt i haven, men det borde inte ansvaret för att göra något åt det. Många av åtgärderna är sådana som kan beslutas på EU-nivå, vilket borde intressera de politiska partierna när vi nu närmar oss ett val till Europaparlamentet, Ellen Bruno, sakkunnig marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.
Läs hela rapporten här