Regeringen klar: Jennie Nilsson tar över fiskerifrågorna

Sveriges Radios granskning visar att svenska trålare ofta lämnar felaktiga siffror om sina fångster från Östersjön. Foto: Greenpeace
ANNONS

Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven Sveriges nya regering med tillhörande ministerposter. Ny ansvarig för fiskerifrågorna blir Jennie Nilsson, som efterträder Sven-Erik Bucht som landsbygdsminister.

En annan nyhet är att miljöpartisten Isabella Lövin, författaren bakom boken ”Tyst hav”, efterträder Karolina Skog som miljö- och klimatminister. Isabella Lövin blir även vice statsminister.

Det så kallade januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innehåller flera åtgärder som berör sportfisket. Bland annat talar det mesta för att det kritiserade momshöjningen för fiskeguider och andra naturguider dras tillbaka till 6 procent.

– Det vore mycket positivt. Vi ser att sportfisketurismen ökar och bidrar mer och mer till arbetstillfällen i glesbygd, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm på Sportfiskarnas hemsida.

Sportfiskarna har gått igenom januariavtalet, och gläds bland annat åt det generella stoppet för bottentrålning i skyddade områden.

– Bottentrålningens negativa effekter på de marina ekosystemen och särskilt i marina skyddade områden har diskuterats länge utan några större insatser från svenska myndigheter. Att trålgränsen därtill inte flyttats längre ut från kusten till gagn för fiskbestånden och mer skonsamma fiskemetoder har vi länge tyckt är märkligt, säger Sten Frohm.

Andra punkter som de lyfter är försöken med kameraövervakning av fiskefartyg för att se till att utkastförbudet efterlevs ska genomföras, och att subventioner som leder till överfiske ska fasas ut, samtidigt som det hållbara småskaliga fiskets konkurrenskraft värnas.

Hela Sportfiskarnas artikel hittar du här:

Läs om hotet mot fjällfisken:

Fjällfisk hotas av försurning – här märks det nya skador

Publicerad: 21 January 2019
Av: Anders Lundin
ANNONS