ANNONS

Regnbågsfiskets högsäsong är här – så lurar du dem till hugg!

Vackra fiskar i en vacker tid. Följ våra hösttips för regnbåge. Foto: Johan Klingberg
ANNONS

Omgivningarna runt våra populära sportfiskeområden med utplanterad regnbåge lyser nu i vacker höstskrud. Sjöarna har kylts av och fisken äter allt som kommer i dess väg.

Dagsländekläckningarna är över sedan i september, men de bärnstensfärgade nattsländorna ”october-caddis” präglar ibland regnbågen. Därför finns nu anledning att bege sig ut och förlänga fiskesäsongen i någon av landets alla put&take-sjöar. Om du känner dig osäker på vilka metoder och flugval som fungerar, följer här tre säkra tips från Allt om Flugfiskes chefredaktör Johan Klingberg.

Boobymetoden
I takt med att vattnet kyls av fungerar grälla färger som orange eller rosa. Fiska gärna med två flugor, en flytande skalbagge 30 centimeter ifrån botten och sedan en rosa booby en meter längre upp. Ibland triggar en snabb hemtagning fisken, men oftast fungerar en långsam handtvist allra bäst.
Du behöver: sjunklina, 0,20 mm tafs, flytbagge och en rosa booby.

Nattsländor är regnbågsgodis.

Torrfluga
De bärnstensfärgade nattsländorna kläcker sällan i stora mängder. Men under hösten har den acklimatiserade regnbågen haft säsongen på sig att präglas på ytföda. Därför är det nu läge att testa en orangefärgad nattsländeimitation. Impregnera den väl, fiska den rörligt över sjöns vindutsatta områden. Fiskar du på blank yta, fiska då med längre tafs och låt flugan vila längre stunder mellan hemtagningarna.
Du behöver: Flytlina, taperad tafs och en halv meter tafsspets 0,18 mm, flytmedel och en bärnstensfärgad Rackelhane.

Med streamer
Med en intermediatelina och en förtyngd streamer går det att presentera flugan i sjöns mellanskikt. Under hösten kan den mest optimala vattentemperaturen ibland finnas mellan ytan och botten. Använd en intermediatelina, låt den sjunka en stund och variera sedan hemtagningen från långsam handtvist till racerfart. Variera flugfärg och storlek och låt linan sjunka olika djupt mellan kasten.
Du behöver: Intermediatelina, 2,5 meter heldragen tafs 0,20 mm och några oförtyngda streamers i olika färger.

Publicerad: 20 oktober 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS