Rekordhållare x 3

ANNONS

Den inbitne specimenfiskaren Rickard Linderot har redan två svenska rekord i sin imponerande meritlista (gräskarp och sutare). Nu har den unge fiskespecialisten snart ett tredje rekord att lägga till listan − ruda.
Det var under julis värmebölja som han prickade helt rätt dag och slog till igen. Tillsammans med Sveriges meste storfiskare, Ola Esbjörnsson, styrde Linderot kosan till Paviken för att försöka knipa en riktigt stor ruda. Och givetvis lyckades de. Duon fångade inte många, utan bara ett fåtal, rudor. Men istället tog de två största som tagits där någonsin. Bara Kristofers Smebys nuvarande rekord på 3 000 gram klämmer sig in bland de största. Esbjörnsson nosade först på den gamla rekordvikten med en magnifik ruda på hela 2 970 gram. Men herr Linderot tänkte bli värre och slog snart till med en ruda som vägdes till hektot mer: hela 3 070 gram. Den 53 centimeter långa fisken narrades på flötmete med bröd och var Linderots andra ruda i Paviken någonsin …
Hans segervrål, med orden ”Yes! Nummer tre!” ekade över nejden och syftade förstås på att han med stor sannolikhet nu kan titulera sig trippel rekordhållare. Mycket mäktigt eftersom alla hans tre rekordfiskar är arter som många härdade storfiskjägare ägnar många dagar per år för att försöka komma åt.
Rekordrudan och vägningen kunde bland annat bevittnas av undertecknad och fisken simmar åter i sjön. Nu kommer säkerligen debatten om Pavikenrudornas ursprung och genetik åter blossa upp. För närvarande pågår en undersökning som förhoppningsvis ska ge svaret på om fiskarna är rudor, silverrudor, hybrider eller något annat. Fiskejournalen återkommer i ärendet.
Nicka Hellenberg

Rickard Linderot med rudan som kan ge honom det tredje svenska rekordet. (Foto: Nicka Hellenberg)

Rickard Linderot med rudan som kan ge honom det tredje svenska rekordet. (Foto: Nicka Hellenberg)

Publicerad: 19 August 2010
Av: Fiskejournalen
ANNONS