Rekordmånga öringar i Dammån

En 7-kilosöring registreras vid trappan i Dammån.

På många håll pratas det om en katastrofsommar för både fisk och fiskare. Värmen och torkan gjorde att många vattendrag helt enkelt torkade ut, med följden att fiskbestånden tog mycket stryk.

Även i jämtländska Dammån var det oroväckande lågt vattenstånd – men det hindrade inte det klassiska vattnet från att slå rekord. Fram till 15 september hade det räknats in 1 236 stigande öringar vid fisktrappan ovanför Hallen. Snittvikten på fiskarna var då 1,93 kilo, och de söker sig upp till Dammån från Storsjön för att reproducera sig. Fisket var närmast katastrofalt dåligt långt in på säsongen trots att det nästan kokade av fisk i poolerna, men slutspurten blev riktigt vass berättar Lars Albertsson på Camp Dammån.

– I takt med att regnet kom så blev det bra fiske. Det är fantastiskt vad mycket öring det stigit, säger Lars som tipsar alla läsare att göra ett besök vid fisktrappan nästa sommar.

Anledningen till rekordstigningen tros bland annat vara riktade fiskevårdsåtgärder i systemet, samt att det varit gynnsamma år rent allmänt för Storsjö-öringen.

Den största öringen som passerade trappan var en hanne på 7 kilo, och enligt rapporter så simmade den flera kilometer på väldigt kort tid, dock utan att bli fångad.