ANNONS

Rekordöring steg upp i Testeboån

Rekordöringen som steg upp i Testeboån. Foto: Fiskdata.se
ANNONS

Under helgen steg en riktigt stor öring upp i Testeboån. Det är troligt den längsta öringen som någonsin har observerats i Sverige.

Testeboån i Gävle är en reglerar å. På grund av att det låga vattenståndet stod Strömsbro kraftverket stilla, då fick öringarna och laxen chansen att passera.

2019 var ett rekordår för Testeboån. Då kunde drygt 400 laxar och öringar passera kraftverket. Anledningen var att kraftverket hade körförbud på grund av att ägaren saknade tillstånd att köra kraftverket. Det rapporterade Fiskejournalen om för två år sedan.

– Det är extra roligt att fisken hittar upp även fast det är ett lågt flöde, säger Bernt Moberg till Sveriges Radio.

Strömsbro kraftverk ligger två kilometer från Testeboåns mynning. Det är det första hindret för uppvandrande fisk som är på väg mot leken. En fiskväg finns men den fungerar dåligt när kraftverket är i bruk. Tidigare har man kunnat se ett tydligt samband mellan kraftverkets drift och fiskens förmåga att ta sig förbi.

Nu när kraftverket har stått stilla så har fler laxar och öringar kunnat vandra förbi. Rekordöringen som simmade upp i ån söndagen den 12 juli mätte otroliga 113 cm.

– Nu när kraftverket står stilla så bevisar det att dessa småskaliga vattenkraftverk ger stor skada, säger Christer Borg, Generalsekreterare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Det svenska rekordet för en sportfiskad havsöring är 104 cm. Fisken togs i Emån av Lennart Westerlund 1993. Den havsöringen vägde 15,2 kg.

Publicerad: 16 July 2020
Av: Robert Westin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

ANNONS