ANNONS

Här är den – längsta svenska fisken någonsin

Detta är nu officiellt den längsta fisk som någonsin fångats i Sverige. Foto: Team Garmin Omega
ANNONS

Två svenska rekord inom loppet av en halvtimme – plus en drös med andra troféfiskar. Det blev onekligen en historisk fisketur som ett glatt gäng genomförde utanför Väderöarna i mitten av augusti.

– Det är helt sjukt. Det är så roligt att få uppleva detta, mitt i allt tråkigt som händer i världen.
Det säger Christian Bergqvist till Fiskejournalen, som tillsammans med Nicklas Kolbeck, Torbjörn Sandin och sonen Viktor Sandin utgjorde det framgångsrika Team Garmin Omega.

Christian Bergqvist med skolästen som väntar på att godkännas som svenskt rekord.

Crescendot på äventyret utspelade sig under en dramatisk timme, då Christian själv lyckades lura upp en skoläst ur djupet. Och det var inte vilken fisk som helst – utan ett nytt svenskt rekord!
– Den vägde 1,34 kilo och var 83 centimeter, och tog på en makrillbit, på en mindre krok som jag hade på tacklet. Fantastiskt roligt, säger Christian Bergqvist som driver en guldsmedsbutik i Göteborg där gratulanterna stått på kö sedan bedriften.
– Det var perfekt utgångsläge och vi åkte ut 7.1 landmil från Väderöarna och var framme på fiskeplatsen 2,5 timmar senare. Vi ankrade upp båten och hamnade på cirka 530 meters djup. Det behövs en hel del ankarlina för dessa djup och vi hade med oss 900 meter ankarlina, berättar Christian.

TYNGSTA FISKEN NÅGONSIN
De använde sig av långa wiretackle med 2 cirkelkrokar, en lite högre upp och en på släp. Gänget fick som sagt flera anmärkningsvärda fiskar, både präktiga vitrockor och lubbar, men det var förstås de två rekordfiskarna som hamnade i fokus.
Rekordracet inleddes alltså med att Christian Bergqvist fick upp den sällsynta djuphavsfisken skoläst, som just nu granskas på Sportfiskarnas storfiskregister. 
Bara halvtimmen blev det tvärstopp i kamraten Nicklas Kolbecks utrustning. Det visade sig vara den längsta spöfångade fisken någonsin i Sverige som huggit på kroken – nämligen en håkäring på 375 centimeter och med omkretsen 193 centimeter. Efter en 75 minuter lång och stundvis dramatisk kamp så fick de slutligen upp fisken till ytan och mätte den, innan den fick simma tillbaka.

Nicklas Kolbeck med gigantiska håkäringen.

– Jag har aldrig haft en tanke på att jag ska få Sveriges längsta fisk, utan jag brukar mest jaga småfiskar av olika arter, berättar fångstmannen Nicklas Kolbeck för Fiskejournalen.
Hur kändes det i armarna efteråt?
– Jodå, det var lite krampkänning. Den rusade tillbaka mot botten två gånger när jag fått upp den 30 meter, men sedan var det mest att pressa meter för meter. Stunden efter att jag fått den bestämde jag mig för att bara köra med småtackel, eftersom jag inte skulle orka en stor fisk till, säger Nicklas och skrattar.
Enligt gängse tabell för håkäring så vägde den imponerande 483 kilo.

Det regerande svenska rekordet för längsta fisk innehas av Mattias Jonsson, även det en håkäring på 335 centimeter. Fiskejournalen återkommer med en artikel så fort Sportfiskarna sagt sitt om den gigantiska håkäringen.
Här på Team Garmin Omegas Facebook kan du läsa mer om äventyret.

Publicerad: 20 August 2020
Av: Anders Lundin

Relevanta prylar från vår butik:

PENN Special Senator 113H2 havsfiskerulle högervevad
Rek. 2649 kr Ordinarie pris 2069 kr Rea pris 1804 kr Du sparar: 265 kr
Storm 360GT Costal Biscay Minnow 14 cm 2-pack
Rek. 179 kr Ordinarie pris 84 kr Fr. 75 kr Du sparar: 27 kr
ANNONS