Rekordrudan är en hybrid

ANNONS

I senaste numret av Fiskejournalen avslöjar våra medarbetare Nicka Hellenberg och Peter Grahn att gällande rekordruda – och alla andra analyserade rudor från gotländska Paviken – är hybrider mellan silverruda och ruda.
Efter åratal av funderingar fick Peter och Nicka hjälp från Södertörns högskola. Ett forskarteam, med professor Håkan Olsén i spetsen, har utfört avancerade DNA-undersökningar av bland andra Paviksfiskarna och alltså kommit fram till att inte är vare sig silverrudor (som många påstått) eller rudor, utan egentligen både och – hybrider.
Även prover från Rickard Linderots rekordruda på 3 070 gram fanns alltså med i analysen som visade nämnda resultat. Exakt vilka följder avslöjande kommer få för rekordnotering och storfiskregistrering är inte klart i dagsläget.
− En annan intressant aspekt är att det sannolikt finns både silverrudor och hybrider i fler vatten, inte bara på Gotland. Kanske finns de i betydligt fler vatten än vi anar, säger Peter och Nicka till Fiskejournalen.

Fler rudor efterfrågas
Forskaren Håkan Olsén är nu intresserad av att analysera storrudor från andra vatten runt om i Sverige. Fångar du en stor ruda är Olsén mycket intresserad av prover från fisken. Kontakta honom på hakan.olsen@sh.se
Läs mer i Fiskejournalen nummer 7-8.

Rickard Linderot med den svenska rekordrudan – som alltså är en hybrid.

Publicerad: 22 June 2011
Av: Fiskejournalen
ANNONS