Richards trassel visade sig vara en abborre på över 2 kilo

Richard Kautto med sitt 48 centimeter långa och 2,02 kilo tunga "abborreklot". Foto: David Axelsson

Richard Kautto från Lessebo jobbar till vardags som designer och möbelsnickarmästare. Frågan är dock om inte naturens egen design ändå är oslagbar? Richards eleganta abborre på 2020 gram är väl ett bevis på det.

Trots att vi bara hunnit till mars så var det flera veckor sedan som Richard Kautto påbörjade jaktsäsongen efter stor abborre. Här kommer berättelsen om den stormiga och trassliga dagen på sjön då han satte nytt personligt rekord med en drömabborre.

”För ett par veckor sedan hände DET! DET började med att David ”Skinnet” Axelsson ringde mig och ville åka ut och fiska borre. Jag var mer än sugen på att haka på då jag och kompisarna hade haft magiskt fiske några dagar innan. Problemet var att min båt var på service, men som tur var så var Jonas Andersson (Blekinge fiskeguide) lika sugen han. Det blev en tur i hans fantastiska båt. ”Vi börjar i ett område där de stora brukar stå” sa Skinnet. Det var blåsigt, vilket gjorde det svårt att hålla den viktiga kontakten med betet. Efter en stunds fiske smackade det dock till riktigt ordentligt i mitt spö och nästan samtidigt small det även till i Skinnets spö. Dubbelhugg! Jag kände att det var stort men efter en stunds drillning, precis framme vid båten, försvann vikten från mitt spö. Nej! tappade jag den fisken, tänkte jag, samtidigt som Jonas håvade Skinnets fisk, och den var riktigt stor! Jag böjde mig över rutan på båten och beundrade den magiska fisken. Då såg jag att det var mitt bete i munnen på fisken och att Skinnets bete var intrasslat i min lina. Det var tydligen inget dubbelhugg, vi hjälptes bara åt att drilla fisken. Efter mätning och vägning visade det sig att fisken bara var 48 cm lång men vägde hela 2020g. Nytt PB var ett faktum och en riktigt fin fisk simmade sakta tillbaka ner i djupet”.

Tack för den storyn Richard, och grattis till det nya rekordet!

Här finns Richards och hans vänners andra fiskar den senaste tiden https://www.instagram.com/sportfiskesallskapet_kroka/

Läs om abborrens betydelse:

Varför är ett stark rovfiskbestånd viktigt för våra sjöar?