Sålde giftig fisk – frias

Sverige, Finland och Lettland har förhandlat fram ett undantag så att länderna själva för äta sin dioxinförgiftade lax, men den får fortfarande inte säljas till resten av EU av hälsoskäl. Vem vinner på det?

Den tidigare ordföranden och en anställd vid nedlagda Blekingefiskarnas Centralförening frias från misstankarna om grov smuggling av östersjöfisk till Frankrike.
Den numera nedlagda Blekingefiskarnas Centralförening (BFC) ska ha köpt viltfångad Östersjölax från fiskare i Blekinge, isförpackat den och sålt den vidare till Frankrike. Det trots att lax i Östersjön kan innehålla för höga halter av miljögifter, däribland ämnet dioxin och därmed är förbjuden att säljas till EU. Kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkade på 3,5 års fängelse för ordföranden och minst sex månaders fängelse för den anställda, men båda frias.

Östersjölax innehåller höga halter av miljögifter och är därmed är förbjuden att säljas till EU.

Tingsrätten skriver att laxen har sålts till Frankrike vid flera tillfällen, men att det inte framgår när försäljningen gjorts eller i vilken omfattning. Därför kan rätten inte bedöma om det rör sig om grov smuggling eller enbart smuggling av normalgraden. Om det rör sig om ett smugglingsbrott av normalgraden har preskriptionstiden gått ut, skriver rätten i domen.
I domen skriver tingsrätten också att utredningen inte heller kunnat visa att den exporterade laxen verkligen överskridit gällande gränsvärden.
– Tingsrätten menar att åklagaren ska kunna visa vad laxen innehåller för gifter. Det är ju svårt eftersom laxen förs ut genom Sverige utan kontroll av någon myndighet. Vid en hastig genomläsning av domen är min tolkning att det är fel på lagstiftningen. Det är ett ärende för hovrätten, säger Kammaråklagare Ingvar Wennersten som med största sannolikhet kommer att överklaga domen.
– Att drygt 100 ton Östersjölax inte skulle ha överskridit EU:s gränsvärden för dioxin är ju helt orimligt. Det vet ju alla inblandade, kommenterar Anders Karlsson, Sportfiskarnas generalsekreterare.

 

Publicerad: 17 October 2016
Av: Fiskejournalen