Sällsynta synen – svärdfisk på svenskt vatten

En svärdfisk på svenskt vatten. Missa inte filmklippet nedan! Foto: Från Youtube

Det är ingen unik händelse – men det är likväl lika spännande varje gång som det kommer rapporter om svärdfisk på svenskt vatten.

Den här gången var det en två meter lång svärdfisk som simmade in i Lommabukten, där den bjöd några ortsbor på en fantastisk naturupplevelse. Det hela ägde rum på morgonen 24 augusti, och den uppehöll sig vid stora bryggan i Lomma under en ganska lång stund. Såklart åkte mobilerna fram, och åskådaren Micael berättade om skådespelet för Sydsvenskan.

– Först såg det ut som två stora fiskar som simmade runt, när jag kom ut på bryggan såg jag att det var en svärdfisk. Den var utan överdrift mellan två och två och halv meter lång, säger Micael som själv fiskat svärdfisk utomlands på Big game-fiske.

Micael berättar för Sydsvenskan att fisken såg stressad ut, och att det dröjde 30–40 minuter innan den hittade ut på djupare vatten igen.

– Det var en fantastisk upplevelse, sådant man nog bara upplever en gång i livet.

Att svärdfiskar gästar svenska vatten är som sagt inte unikt, även om det är väldigt ovanligt. För två år sedan hittades exempelvis en två meter lång död svärdfisk vid Falsterbokanalen.

Se filmklippet på svärdfisken i Lomma här: