ANNONS

Sanningens stund för Fiskarnas Rike – Falklind avslöjar stora planen

Martin Falklind är redo att förtrolla TV-pubiken med Fiskarnas Rike. Foto: Mathias Arnham
ANNONS

Nu är det nära. Vi vågar kalla det för en av de mest emotsedda SVT-produktionerna på många år – där våra älskade fiskar spelar huvudrollen. Trilogin Fiskarnas Rike, med Martin Falklind vid rodret, har premiär 17 oktober.

Ni som är flitiga besökare av fiskeforum på sociala medier kan inte ha undgått nedräkningen och uppmärksamheten kring Fiskarnas Rike. Programledaren Martin Falklind och teamet har varit generösa och bjussat på häftiga och häpnadsväckande filmklipp från inspelningarna, och det bästa återstår alltså att ta del av.
Löftet är att tittarna kommer att få se svenska fiskar och vattenvarelser på ett sätt som de aldrig tidigare skådat. Samt de problem och utmaningar som de omgärdas av.
Särskilt fokus i första avsnittet har laxen, och dess varierande livsmiljöer. Vi får möta vandrande fiskar, hotade urtidsdjur och simmande strömstarar – alla beroende av forsande vatten.

I det första avsnitt får tittarna följa med till älven och dess fiskar. Foto: Fiskarnas Rike

Och mitt ibland dem, ofta under ytan, har Martin Falklind och det övriga kamerateamet kommit dem inpå bara skinnet. Begreppet ”vått uppdrag” är nästan i underkant, där några av de totalt 46 fotograferna lagt tusentals timmar för att få rätt material, i stället för att välja den enkla vägen och göra en panoramasvepning ovanför ytan.
– Det här är utan tvekan det svåraste och mest utmanande jag gjort i mitt liv, men det visste jag på förhand. Men, ska det poängteras, det är vi själva som ville ha det så, säger Martin Falklind till Fiskejournalen.

Filmklippen sprids över världen
Han medger villigt att Sir David Attenborough och dennes BBC-medarbetare varit en stor inspirationskälla, som fått honom att hålla ut extra länge i väntan på drömsekvensen. Och drömbilder har det blivit, som redan har kablats ut i världen.
– Jag har redan avslöjat flera drömklipp, men tanken är att sanningens bilder måste spridas. Fisken har inte en miljardbudget för att marknadsföra sina behov, utan det är vi som måste ge dem en röst, så gott vi kan.

Tror du att det första avsnittet kommer att följas av en debatt, och i så fall vilken?
– Ja, för många människor kommer det nog att bli en nyhet att vattenkraft inte är så miljövänligt som många tror. Den förskönande bilden som kraftbolagen själva gett kommer nog på skam när man får se sanningen.

Det ska sägas att produktionen långtifrån är klar, trots att premiären närmar sig. När Fiskejournalen intervjuar Martin så är han på väg för att läsa in speakertexter till de bonusfilmer som ska publiceras i samband med trilogin. Dessutom avslöjar han att Fiskarnas Rike kanske ska gå på global export.
– Planen är att det ska bli 9 korta bakom kulissen-filmer, som också ska läggas upp på SVT Play. Och dessutom planerar vi en internationell version av, där vi ska försöka toppa materialet ytterligare, exempelvis av tonfiskar vid svenska västkusten. Det har varit en liten tröst när vi känt att vi inte lyckats fullt ut med bilderna, att vi kommer att sätta det till den internationella versionen.

Man får lätt intrycket att dina dygn har 48 timmar, och att du har fyra händer. Du har mer än fullt upp Martin!
– Haha, ja. Men i vinter ska jag faktiskt försöka komma iväg på en liten semester, är planen i alla fall …

Publicerad: 9 oktober 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS