Sanslöst torskfiske i Norge

Vårfisket efter stortorsk slår alla tidigare rekord. Vi har tidigare rapporterat om torskar över 30 kilo från Söröya. De överträffas nu av en bjässe på 37,1 kilo, fångad utanför Tromsö!
Enligt rapporter från flera organisationer har torskbeståndet i Barents hav återhämtat sig bra, sedan man lyckats begränsa det omfattande tjuvfiske i området. Det är kanske detta som nu avspeglar sig i de fantastiska sportfiskefångsterna i norra Norge.
Under våren drar torsken (skreien), söderut för att leka i de djupa nordnorska fjordarna. Därifrån har vi de senaste veckorna fått rapporter om enorma fångster på spö. Från Söröya rapporteras att Daniel Nilsson, Höör fått en torsk på 31,65 kilo och att Peter Dahlgren, Säffle hivat en som vägde 31,85 kilo.
Båda dessa bjässar hamnar dock i skuggan av den oerhörda torsk som fiskeguiden Marcus Åhlund fick i förrgår. Han var med om ett makalöst torskfiske på ett område som heter Malangsgrunden. Under turen fångades inte mindre än tio torskar över 20 kilo.
Marcus, som har en bakgrund på SportfiskeAkademin i Forshaga, har hunnit skaffa sig rutin som fiskeguide. På grund av den hårda strömmen valde han att fiska med pilk. Det var tydligen rätt metod för att komma ner till torsken som stod nära botten på 50 meters djup. Efter en tung fajt fick Marcus upp fisken och förstod att den var nära det norska rekordet på 37,5 kg. På grund av det fina fisket avstod han från att få den vägd genast. När den landade på vågen, åtskilliga timmar senare, noterades den jättelika torsken till 37,1 kg. Den var rejält tjock om magen, 95 centimeter i omkrets vid en längd av 150 centimeter.
Svenne Andersson

Med den här bjässen var Marcus Åhlund nära att radera ut det norska rekordet.

Med den här bjässen var Marcus Åhlund nära att radera ut det norska rekordet.