Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

Johan Persson är en av asparnas beskyddare, som reagerar starkt på tjuvfisket efter arten. Foto: Alexander Masalin, Upplandsstiftelsen
ANNONS

Asparnas lek i Fyrisån är ett populärt skådespel. I detta nu vandrar Upplands landskapsfisk genom centrala Uppsala, och den ska få ett varmt välkomnande.

Kommunen har nämligen byggt flera fiskvägar, vilket gör att aspen kan komma upp för att leka på stenbottnar mitt inne i staden. Vid den nedre fiskvägen finns en fiskkamera och här märker Upplandsstiftelsen aspar som fångas i en ryssja. Efter märkning släpps de vidare för att fortplanta sig. Hittills i år har nästan 100 aspar passerat fiskvägen.

– Häromdagen fångade vi en asphanne på 5,4 kilo som vi märkte i april 2016. Då vägde den 3,9 kilo, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.

I centrala Uppsala råder fiskeförbud hela året. I övriga ån är fiske efter asp förbjudet 1 april-31 maj. Men att titta går naturligtvis bra.

– Min förhoppning är att vi kan få upp aspbestånden rejält i landet och att aspen kan bli en ny favorit att fånga för oss sportfiskare. För den är en mycket häftig och stridbar fisk, avslutar Johan Persson.

Missa inte heller detta tips:

Coronatider: Fiska för 1 krona i Göteborg och Stockholm

Publicerad: 16 April 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS